Витамин В12 -Vitamin B12 Какво представлява витамин В-12

Споделяне

Магазин за хранителни добавки в София-къде има хранителна добавка Витамин В12-Vitamin B12

сряда, 2 септември 2015 г.

Widgets

Витамин б12 и фолиева киселина

Фолиева киселина и витамин В12


Бъдете внимателни при прием на фолиева киселина ,за да извлечете максимално, безпорните ползи от нейния прием.Големи количества фолиева киселина може да маскират вредните ефекти от дефицит на витамин В12 ,чрез коригиране на мегалобластна анемия, причинена от дефицит на витамин  В12, без коригиране на неврологичните увреждания, които също се появяват.Проучвания и доказателства сочат, че високите нива на серумните фолати може да маскират не само дефицит на витамин В12, но също могат да изострят анемията и влошават когнитивните симптоми, свързани с дефицит на витамин В12 .Могат да се получат трайни увреждания на нервната система, ако не се приема достатъчно витамин В12 . Поради тази причини, фолиева киселина от обогатени храни и хранителни добавки не трябва да надвишава 1000 мкг дневно при здрави възрастни.

 Повишени нива на хомоцистеин, са били идентифицирани като рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания.Хомоцистеин е аминокиселина която съдържа сяра, получена от метионин, който нормално присъства в кръвта. Повишените нива на хомоцистеин се смятат за причина за получаване на тромби.Завишените нима на Хомоцистеин могат да доведат до сериозни съдови усложнения и предизвикват заболявания като невропатия и ретинопатия.
Има достатъчно доказателства от проучвания, които сочат ,че повишените нива на  хомоцистеин са в основата на коронарна болест на сърцето и инсулт.При хора, с повишени нива на хомоцистеин има опасност от развитие на болеста Алцхаймер и старческа деменция.Затова при по-възрастни хора е особенно препоръчителен прием на хранителни добавки съдържащи витамин В12, фолиева киселина и витамини от група В комплекс .




По време на бременност се завишава приема на фолиева киселина и се следи да няма повишаване на нивата на хомоцистеин, защото това може да доведе до нарушения в кръвообращението на плода.Това може да доведе до необратими последици, които да предизвикат спонтанен аборт.

Витамин В12, фолиева киселина, витамин В6 и са включени в метаболизма на хомоцистеина. При  недостатъчно наличие на витамин В12, дефицит на фолиева киселина и витамини от В комплекс група, нива на хомоцистеин могат да се повишат поради недостатъчна функция на синтеза на метионин.Резултати от няколко рандомизирани контролирани проучвания показват, че комбинациите от витамин В12 и фолиева киселина с или без витамин B6 намаляват нивата на хомоцистеина при хора със съдови заболявания или диабет и при млади възрастни жени.

В друго проучване,проведено при по-възрастни мъже и жени, които са приемали мултивитамини и мултиминерални добавки с наличие на витамин В12, фолиева киселина и витамини от В комплекс група в продължение на 8 седмици са имали значителен спад в нивата на хомоцистеин.
Fhl.bg - онлайн хранителни добавки

Няма коментари:

Публикуване на коментар