Витамин В12 -Vitamin B12 Какво представлява витамин В-12

Споделяне

Магазин за хранителни добавки в София-къде има хранителна добавка Витамин В12-Vitamin B12

петък, 17 октомври 2014 г.

Widgets

Групи хора с риск от дефицит на витамин В12

Основните причини за недостиг на витамин В12 включват витамин B12 малабсорбция от храна, пернициозна анемия, следоперативна малабсорбция и хранителен недостиг.Въпреки това, в много случаи, причината за дефицит на витамин В12 не е известна. Следните групи са сред най-вероятно предразположени да имат витамин В12 дефицит.

По-възрастни хора

Атрофичен гастрит е състояние,засягащо от 10% до 30% от по-възрастните хора.При тях намалява секрецията на солна киселина в стомаха, което води до намалена абсорбция на витамин B12 .Понижени нива на солна киселина може също да увеличат растежа на нормални чревни бактерии, които използват витамин В12,което води до по-нататъшно намаляване на количеството на витамин В12 на разположение на тялото.

Хората с атрофичен гастрит не са в състояние да абсорбират витамин В12, който присъства естествено в храните.Повечето от тях, обаче, могат да абсорбират синтетичен витамин В12 ,като го добавят с  хранителни добавки витамин б12. В резултат на това се препоръчва възрастните хора  над 50 години да получат голяма част от витамин B12 от витаминни добавки или обогатени храни.Въпреки това, някои възрастни пациенти с атрофичен гастрит изискват много по-високи дози от препоръчаните RDA за да се избегне субклиничен дефицит.

Анемия,дефицид на витамин б12

Хората с пернициозна анемия


Злокачествената анемия е състояние, което засяга от 1%  до 2% от възрастните хора.То се характеризират с липса на вътрешен фактор. Хората с пернициозна анемия не могат правилно да абсорбират витамин B12 в стомашно-чревния тракт .Злокачествена анемия обикновено се лекува с интрамускулни инжекции витамин В12. Въпреки това, приблизително 1% от орален прием на витамин В12, може да се абсорбира пасивно в отсъствието на вътрешен фактор ,което предполага, че високите перорални дози на витамин В12 могат да бъдат ефективно въ този случай на лечение.

Хората с гастроинтестинални нарушения

Индивидите с нарушения в стомаха и тънките черва, като цьолиакия и болестта на Крон, могат да бъдат в състояние да абсорбира достатъчно витамин B12 от храната за поддържането на здравословни запаси в  тялото.Слабо намалена когнитивна функция в резултат от началото на дефицит на витамин В12 могат да бъдат само първоначалните симптом на тези чревни разстройства, последвани от мегалобластна анемия и деменция.

Лица, които имат стомашно-чревна операция

След операции на стомашно-чревния тракт, е свързано винаги със загуба на тегло от операцията.Също при отстраняване на  част от стомаха, често води до загуба на клетки, които секретират солна киселина .Това намалява количеството на витамин В12, особено и усвояването на храна която доставя витамин В12 ,който съответно неможе да се  абсорбира. Хирургичното отстраняване на дисталния илеум също може да доведе до невъзможност да се абсорбира витамин В12. Лицата, които следват тези хирургически процедури трябва да бъдат наблюдавани предоперативно и следоперативно за хранителни дефицити, включително витамин В12 дефицит.

Вегетарианците

Строгите вегетарианци и вегани са с по-голям риск от лакто вегетарианци и невегетарианци за развитие на дефицит на витамин В12, тъй като естествените хранителни източници на витамин В12 са ограничени от неприемането на животински храни.Обогатени зърнени закуски са един от малкото източници на витамин B12, също и  от растения и могат да бъдат използвани като хранителен източник на витамин B12 за строги вегетарианци и вегани..Растителните източници на витамин В12 подходящи за тази група са морските водорасли (Келп),синьо-зелените водорасли, 

Бременните и кърмещи жени, които следват строга вегетарианска диета и техните бебета



Витамин В12 преминава през плацентата по време на бременност и се открива в кърмата. Затова бебета които са кърмени от майки, които не консумират животински продукти, могат да имат много ограничени резерви на витамин B12 и да развият недостиг на витамин В12.Открият и нелекувана дефицит на витамин B12 при бебета може да доведе до сериозни и постоянни неврологични увреждания.
Затова лекарите препоръчват допълнителен прием на витамин B12 за вегани и лакто-вегетарианци по време на бременност и кърмене, за да се гарантира, че има достатъчен прием на витамин B12, който да се прехвърля на плода и новороденото.Бременните и кърмещи жени, които следват строга вегетарианска или вегетариански диети, трябва да се консултират с педиатър относно прием на допълнително витамин В12 под формата на хранителни добавки за своите бебета и деца.
Fhl.bg - онлайн хранителни добавки

Няма коментари:

Публикуване на коментар